Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικες γιορτές…έλεος!

Αυτό που γίνεται κάθε χρόνο με τις γιορτές στο Νηπιαγωγείο είναι πραγματικά απάνθρωπο και επιεικώς αντιπαιδαγωγικό. Επιτέλους με κάποιο τρόπο θα πρέπει να μπεί ένα τέλος ώστε να μην καταλήγουν
οι νηπιαγωγοί να είναι κάπως έτσι----->  e24ae95811824349347900
και τα παιδιά κάπως έτσι----->Image-Flat-2
Δεν λέω, ωραία τα Χριστούγεννα. Και ποιός δεν τα λατρεύει όμως πιστεύω πως υπάρχουν τρόποι να γίνει η εορταστική αυτή περίοδος ευχάριστη για όλους και να έχει νόημα παιδαγωγικό - και όχι μόνο - για τα παιδιά. Δεν θα ήταν καλύτερα αν οργανώνονταν δραστηριότητες σαν αυτές που ούτως η άλλως κάνουμε τα Χριστούγεννα, όπως το να φτιάξουμε κουλουράκια , να στολίσουμε το δέντρο και την τάξη, να επισκεφτούμε το τοπικό Γηροκομείο για να πούμε τα τραγούδια που μάθαμε και να δωρίσουμε ζωγραφιές στις οποίες να συμμετέχουν και οι γονείς; Να ετοιμάσουμε γονείς και παιδιά από κοινού ένα Χριστουγεννιάτικο παζάρι με κατασκευές που θα έχουμε φτιάξει όλοι μαζί και τις οποίες θα πουλήσουμε για να μαζέψουμε χρήματα που θα δοθούν σε κάποιο ίδρυμα;
Τα Χριστούγεννα είναι καταπληκτική ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στα συναισθήματά τους, να δουν οι γονείς  τα παιδιά τους πως λειτουργούν σε μια οργανωμένη εξωοικογενειακή ομάδα και γενικά να ανοιχτεί το Νηπιαγωγείο προς τα “έξω”. Όμως η προετοιμασία μιας γιορτής είναι κουραστική και χρονοβόρα. Δεν χωράνε όλα τα παραπάνω μαζί ΚΑΙ η γιορτή μέσα σε αυτόν τον “έρμο Δεκέμβριο”. Και άλλωστε “εκπαιδεύσαμε” τους γονείς να περιμένουν τη γιορτή για να αποθανατίσουν μία 3λεπτη, τις περισσότερες φορές, εμφάνιση του παιδιού! Μόνο η κατάργησή τους με νόμο θα μπορέσει να αλλάξει το καθεστώς αυτό…και πάλι δεν είμαι σίγουρη.
Συγνώμη δια το παραλήρημα όμως θεωρώ πως όπως πολλά, έτσι και αυτό το κομμάτι στην εκπαίδευση είναι αναχρονιστικό. Τουλάχιστον με τον τρόπο που λειτουργεί τώρα. Όπως και να ‘χει Keep Walking…xxx:)

4 σχόλια:

  1. Οι ιδέες σου είναι όντως πολύ ωραίες για να ζήσουμε τα Χριστόυγεννα!
    Δε συμφωνώ όμως με την κατάργηση των γιορτών ούτε ως γονιός, ούτε ως εκπαιδευτικός.Ως μητέρα μου κακοφάνηκε και "ξενερωσα" που δεν μας έκαναν γιορτή στο νηπιαγωγείο του γιου μου.Ωσ εκπαιδευτικός στηρίζω τη βιωματική διδασκαλία και τι καλύτερο απο τη συμμετοχή σε γιορτή για να διδάξουμε στα παιδιά τι έγινε εκείνα τα πρώτα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ( ή κατ'αναλογία στην Πίνδο το '40);Δεν παραβλέπω τον προσωπικό μόχθο του εκπαιδευτικού αλλά το γέμισμα που νιώθεις μετά από καθε γιορτή τα αναπληρώνει πιστέυω όλα!Γονάτισαν την Ελλάδα, ας κρατήσουμε όρθια τα παιδιά της με όποιο μέσο έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή συνάδελφε γειά σου

    Ίσως δεν πρόσεξες καλά τον τίτλο της ανάρτησης ο οποίος είναι "Χριστουγεννιάτικες" γιορτές και όχι γιορτές γενικά. Φυσικά και δεν αναφέρομαι στις εθνικές επετείους αν και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δεν κάνουμε γιορτή για τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο. Ο λόγος είναι οτι στις τάξεις μας υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί ακόμα, είναι μικρά σε ηλικία και φοβισμένα. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να αρχίσω να στήνω γιορτές όπου αυτά τα παιδιά θα βγούν να πουν ποιήματα μπροστά σε γονείς στημένους με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές να τα κοιτάνε. Γιορτή γίνεται με ποιήματα και τραγούδια αλλά είναι πάντα "κλειστή" για το κοινό;) Μία από τις δασκάλες βιντεοσκοπεί τα παιδιά και η γιορτούλα περιλαμβάνεται στο DVD που φτιάχνουμε για τα παιδιά στο τέλος της χρονιάς.

    Τώρα, τα Χριστούγεννα είναι μία άλλη υπόθεση. Ο καθένας έχει την άποψή του γι' αυτό και η δική σου είναι σαφώς σεβαστή αλλά δεν με δεσμεύει ουδόλως στο πώς θα κάνω τη δουλειά μου.
    Σε ότι αφορά το κομμάτι της βιωματικότητας νομίζω οτι αυτό χάνει το νόημά του όταν τα παιδιά κάνουν επί ένα μήνα εντατικά πρόβες και φτάνουν στο τέλος να λένε: "Και σήμερα πρόβες κυρίααααα;;;; Πότε θα τελειώσουμε;;"
    Και ρε παιδί μου, θές να σου πω και το παράδοξο της υπόθεσης; Λατρεύω να οργανώνω γιορτές! Ναί μάλιστα! Δεν μου αρέσει, όμως, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται όλο αυτό. Πιεσμένα και τόσο αγχωτικά. Το όλο θέμα γίνεται...πώς να το πώ...λίγο γραφικό και ανούσιο γιατί βλέπεις μιλάμε για πολύ μικρά παιδιά.

    Κλείνοντας έχω να πώ το εξής. Η άποψή μου είναι οτι τα παιδιά μας δεν θα κρατηθούν "όρθια" με γιορτές αλλά μαθαίνοντάς πώς να αμφισβητούν, να αναρρωτιούνται και πώς να ψάχνουν την αλήθεια και την ουσία των πραγμάτων. Εμείς μεγαλώσαμε ΔΥΣΤΥΧΩΣ με τις θέσφατες αλήθειες των άλλων και γι' αυτό ωσάν πρόβατα καταλλήξαμε εδώ. Θα ήθελα ο γιός μου να μάθει από το σχολείο πώς να αναζητάει την αλήθεια ή πώς να δημιουργεί τη δική του και όχι αυτή να του επιβάλλεται.
    Σε ευχαριστώ πάντως για την ευκαιρία που μου έδωσες να αναλύσω ακόμα περισσότερο την άποψή μου στο θέμα αυτό;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο δίκιο έχεις! Είμαι εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής και θεωρώ τις γιορτές και τις θεατρικές παραστάσεις που γίνονται στα σχολεία μια φρικτή διαδικασία για τα παιδιά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα παιδιά δεν είναι διασκεδαστές μας ούτε ηθοποιοί! Οι περισσότεροι βλέπουν τη χαρά των παιδιών στο τέλος της γιορτής (που μάλλον ανακούφιση είναι) και νομίζουν ότι πρόκειται για ευχάριστη διαδικασία. Οι πρόβες ΔΕΝ είναι θεατρική αγωγή και έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους της. Όσο χαρά βλέπω στα πρόσωπά τους όταν κάνουμε θεατρική αγωγή, τόσο άγωνία και αμηχανία στις πρόβες. Ας καταργηθεί επιτέλους αυτό το πράγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή