Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Κοκκινολαίμης και Αλκυόνα

            Την περασμένη εβδομάδα είχαμε έναν μικρό επισκέπτη στην αύλή του σχολείου. Ήταν ένας κοκκινολάιμης ο οποίος έκανε την εμφάνισή του σχεδόν καθημερινά και στα παιδιά άρεσε πολύ. Έτσι αποφάσισα οτι θα πρέπει να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Μάθαμε οτι ονομάζεται και “αηδόνι του Χειμώνα” λόγω του ωραίου κελαηδήματός του, οτι τρέφεται με σπόρους και μικρά έντομα ή σκουλίκια που βρίσκει στο χώμα, οτι είναι μοναχικό και οτι αφού ζευγαρώσει μετά δεν ξαναβλέπει το ταίρι του ποτέ πια. Μάλιστα αν το τελευταίο επιστρέψει στην δική του περιοχή, το αντιμετωπίζει εχθρικά! Είδαμε και τα παρακάτω βίντεο:

                 Ο κοκκινολάιμης, η φωλιά και η οικογένειά του!!!

                              
                                                                                                                                                  
Μάλιστα...
“ Στην περιοχή του Αγρινίου, το πουλί αυτό, που  είναι γνωστό ως «καλογιάννος», συνδέεται με μια Αγρινιώτικη λαϊκή παράδοση (βλέπε το βιβλίο: Aνθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού, μέρος δεύτερο, Oργανισμός Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, 1975). Σύμφωνα με την παράδοση αυτή, Βασιλιάς των πουλιών δεν είναι ο αϊτός. Είναι ο καλογιάννος. Και να πως έγινε.
Μια φορά ζητούσαν τα πουλιά βασιλιά, και ο Θεός τους είπε να γίνει Βασιλιάς εκείνο το πουλί που θα πετάξει ψηλότερα. Τα πουλιά δεν ήθελαν να γίνει αυτή η αναμέτρηση, γιατί ήξευραν πως έτσι βασιλιάς θα γίνει ο αετός· μόνον ο καλογιάννος δέχτηκε. Αποφασίστηκε λοιπόν να γίνει ο διαγωνισμός ανάμεσα στα πουλιά. Πετάει ο αετός, πετάνε και τα άλλα πουλιά.
Άμα ο αϊτός επέρασε όλα τα πουλιά στο ύψος και έφτασε ώς εκεί που δεν ημπορούσε να πετάξει πλέον ψηλότερα, εφώναξε: «Ποιος μπορεί να πετάξει ψηλότερα από μένα;» Ο καλογιάννος τότε, που είχε κρυφτεί στη ράχη του αϊτού, πρόβαλε ολίγο πάνω από τον αϊτό και εφώναξε:
«Εγώ!» Και έτσι έγινε βασιλιάς.” [ Πηγή: http://www.epoxi.gr/scriptum24.htm]
 
Ευκαιρία ήταν, μια και μιλήσαμε για τον κοκκινολαίμη να γνωρίσουμε και άλλο ένα χειμωνιάτικο πουλί που είναι και καιρικά επίκαιρο, (τουλάχιστον για την Κέρκυρα:) την Αλκυόνα.
 
                                alkyonh        alkyonh1
 
Μάλιστα, συγκρίναμε τα δύο πουλιά (χρώμα, τροφή, μορφολογία, συμπεριφορά). Αυτό που μας έκανε περισσότερο εντύπωση είναι οτι η Αλκυόνα δεν εγκαταλείπει το ταίρι της ποτέ. Ακόμα και όταν αυτό γεράσει και δεν μπορεί να πετάξει το κουβαλάει επάνω της!
Αυτό κι αν είναι αγάπη!

                       
 
Στη συνέχεια, τα παιδιά διάλεξαν το πουλάκι που θα ήθελαν να ζεστάνουν μέσα στα γαντάκια τους και φτιάξαμε σχετικό κολάζ.
      ganti  Image2 alkyonh2  P1130001
Φτιάξαμε ακόμα, από πλαστικό κουτί φέτας μία ταϊστρα για τα πουλιά του χειμώνα. Αναμείξαμε τους σπόρους με λιωμένη μαργαρίνη, τα αφήσαμε στο ψυγείο να παγώσουν μέχρι να τελειώσει το διάλειμμα, και έτοιμη.
                      P1130003    P1130007

Τέλος, διαβάσαμε την ιστορία του Θέμη του Κοκκινολαίμη, εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

                                           image

Καλή εβδομάδα σε όλους και Keep walking xxx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου