Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις–“μειώνω”

           Ωραία, λοιπόν, μάθαμε ποιά είναι η καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Τί μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να σώσουμε τη Γή μας;Τα παιδιά ανέφεραν πολλές απόψεις. Σήμερα επικεντρωθήκαμε σε αυτές που προτείνουν τη “ΜΕΙΩΣΗ”.

Μειώνουμε τα σκουπίδια, την άσκοπη κατανάλωση νερού και ρεύματος.

 

Image9

 

Ετοίμασα καρτέλες που ανά δύο παρουσιάζουν διαφορετικές συμπεριφορές (μία υπέρ της μείωσης και μία κατά). Ζητούσα από το κάθε παιδί να επιλέξει ένα ζευγάρι τη φορά και να μας εξηγήσει σε ποιά από τις δύο συνθήκες μειώνουμε και άρα ευνοούμε το περιβάλλον. Χρειάστηκε να εξηγήσω δύο καρτέλες. Τη λάμπα, που δεν την ήξεραν τα παιδιά, και εκείνη όπου ένας άντρας ποτίζει τον κήπο με νερό που έχει συλλέξει σε βαρέλι από τη βροχή. Στις  παρακάτω εικόνες σας έχω βάλει και δύο ανθρωπάκια σε περίπτωση που επιλέξετε να φτιάξετε πίνακα με χαρτόνι.

meiwsh1   meiwsh2    meiwsh3

Εμείς για να μην φτιάξουμε πίνακα και σπαταλήσουμε το χαρτονάκι μας, βάλαμε μία κορδέλα στον πίνακά μας και με μία πινέζα όρισα τις δύο περιοχές όπου τα παιδιά θα κρεμούσαν με μανταλάκια τις καρτέλες. Η δεξιά πλευρά για την  περιβαλλοντικά λάθος στάση και η αριστερή για την ορθή.

            P1310135    P1310136

image

 

Τέλος, κάνοντας μια βόλτα στην τάξη μας αποτυπώσαμε με την φωτογραφική μας μηχανή τον  τρόπο που συμβάλουμε εμείς στη “μείωση” αυτή και φτιάξαμε μία αφίσα με τις φωτογραφίες. Συγκεκριμένα:

- Χρησιμοποιούμε παγουρίνο και όχι πλαστικά μπουκάλια.

- πάνινες πετσετούλες και όχι χαρτί κουζίνας

- σουπλά αντί για τραπεζομάντηλα μιας χρήσης που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα. Τα σουπλά επίσης δεν χρειάζονται πλήσιμο όπως το πάνινο τραπεζομάντηλο.

- Διαλέγουμε ηλεκτρικά που δεν καταναλώνουν πολύ ενέργεια.

- Δεν πετάμε τις μπαταρίες στα σκουπίδια αλλά στον ειδικό κάδο.

-Ακόμα (φωτογραφία που δεν βγήκε καλή) χρησιμοποιούμε για τις κατασκευές μας την άσπρη ρευστή ατλακόλα που έχουμε αγοράσει σε μπουκάλια του λίτρου και γεμίζουμε με αυτήν τα τέσσερα βαζάκια μας. Οι UHU τελειώνουν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερα σκουπίδια.

- (φωτογραφία που επίσης δεν βγήκε καλή και δεν είχαμε χρόνο για νέα). Τα είδη για τον ύπνο/ ξεκούραση (σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια) τα φυλάμε στις τσάντες τις πάνινες που αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ εαν κάποιος δεν θέλει να χρησιμοποιεί πλαστικές. Έτσι, δεν καταστρέφονται καθόλου και άρα δεν δημιουργούμε περισσότερα σκουπίδια.

- Και φυσικά τα σκουπίδια για μας, είναι μικροί θησαυροί που δεν πετάμε ποτε!

P1310148

 

 Keep walking xxx

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου