Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Χρίστούγεννα στον κόσμο: Μεξικό

          Ταξίδι ως το Mεξικό κάναμε σήμερα και μάθαμε για το έθιμο του Las posadas. Πρόκειται για μια θρησκευτική πομπή κατά τη διάρκεια της οποίας, οι Μεξικανοί πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι μεταφέροντας τις εικόνες της Παναγίας και του Ιωσήφ  που αναζητούν καταφύγιο.

Επίσης πολύ γνωστό λουλούδι των Χριστουγέννων στο Μεξικό είναι η Poinsettia (Ποϊνσέττια) η οποία έχει ένα λαμπρό κόκκινο αστέρι ως σχήμα. Ο μύθος λέει ότι ένα νεαρό αγόρι κατευθυνόμενο προς την εκκλησία για να δεί την σκηνή της γέννησης του Ιησού είχε συνειδητοποιήσει  ότι δεν είχε δώρο να προσφέρει στον Χριστό και έτσι συγκέντρωσε  μερικά απλά πράσινα κλαδιά . Όταν έφτασε στην εκκλησία τοποθέτησε τα πράσινα κλαδιά δίπλα στον Χριστό ξαφνικά άρχισε να ανθίζει ένα φωτεινό κόκκινο λουλούδι σε κάθε πράσινο κλαδί, η  Ποϊνσέττια. Εμείς φτιάξαμε τις δικές μας Ποϊνσέττιες στολίδια και τα κρεμάσαμε στο δέντρο μας.

IMG_1189

Βέβαια, δεν ξεχα΄σαμε να μιλήσουμε και για τις πινιάτες, που είναι γεμάτες με καραμέλες και σοκολάτες και τα παιδιά προσπαθούν να σπάσουν.

Ετοίμασα μία το Σ/Κ και έγινε χαμός σήμερα για να τη σπάσουμε:)

IMG_1197

Βέβαια μεγαλύτερος χαμός έγινε όταν τα καταφέραμε;) . Τα παιδιά στη φωτογραφία λείπουν γιατί είναι στο πάτωμα και μαζεύουν τη λεία!

IMG_1213

Όσες έχετε μικρά παιδιά, ή θα περάσετε τις γιορτές σε σπίτι που θα έχει πολλά παιδιά ετοιμάστε μία πινιάτα και θα γίνεται “η αγαπημένη της ημέρας”. Γίνονται με ατλακόλ, αλευρόκολλα ή ξυλόκολλα και κομμάτια εφημερίδας όπως κάνουμε και τις μαράκες, τα ρόδια, τις μάσκες κτλ. Για όσους δεν ξέρουν ας δουν εδώ.

Αυτά από μένα. Σας φιλώ και Keep walking;)

3 σχόλια:

  1. Μυρτώ παρακολουθω όλα τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια σας και το ταξίδι στο Μεξικό μου άρεσε πιο πολύ απ'όλα! Μου αρέσουν πολύ τα έθιμα τους καιξεφεύγουν λίγο από τα κλασσικά με τον Άγιο Βασίλη κλπ. Βλέποντας όλη την ανάρτηση είναι είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά με άλλα μηνύματα που σχετίζονται με την γέννηση του Χριστού όπως η αγάπη, η γενναιοδωρία, η ταπεινότητα. Πολύ μου άρεσε μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφα όλα:)Εγώ μίλησα για το λουλούδι-αστέρι των Χριστουγέννων όταν αναφερόμουν στη Γαλλία μιας κι εκεί συνηθίζεται να στολίζουν το τζάκι και με τέτοια λουλούδια (τα γνωστά σε μας Αλεξανδρινά).Βέβαια έχω διαβάσει ότι πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό!Η διαπολιτισμικότητα στο μεγαλείο της!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε κυρίες Μάρω και Βάσω. Πάντως κορίτσια στα παιδιά αρέσει πολύ το ταξίδι μας. Εαν το επιχειρήσετε φροντίστε να έχετε δύο εβδομάδες τουλάχιστον για να μπορεί να βγει άνετα. Είναι ιδανικό να το δουλέψετε όλο τον Δεκέμβριο και να ετοιμάσετε μία γιορτή -παρουσίαση με τις κατασκευές που φτιάξατε ή ακόμα και ένα μπαζάρ αντί γιορτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή