Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ημέρες της εβδομάδας

        Την προηγούμενη εβδομάδα γνωρίσαμε τι ημέρες της εβδομάδας και αφού χωριστήκαμε σε ομάδες (μιλάω για τα νήπια) κάναμε δύο ξεχωριστές δραστηριότητες με αφορμή το θέμα μας.

Η πρώτη ομάδα, έπρεπε να αντιγράψει τις ημέρες της εβδομάδας για να συμπληρώσει το ημερολόγιο της Ισμήνης. Σε αυτή τη δραστηριότητα μπορείτε, εαν τα παιδιά δεν είναι αρκετά εξασκημένα στο να γράφουν, να τους δώσετε τα ονόματα των ημερών και απλά να τα κολλήσουν με τη σωστή σειρά στις γραμμές ακολουθώντας τις εικόνες.

ημέρες

Τα προνήπια έκαναν την παρακάτω δραστηριότητα. Παλιότερα είχα δώσει παρόμοια δραστηριότητα σε προνήπια αλλά τα περισσότερα δυσκολεύονταν να κάνουν την αντιστοίχιση των λέξεων. Οπότε φέτος χρησιμοποιήσαμε σύμβολα, κυρίως για να εξοικειωθούμε με την λογική της αντιστοίχισης αρχικά και μετά να επαληθεύσουμε τις επιλογές μας κοιτάζοντας τις λέξεις.

                  ημερες προν

Τη δεύτερη δραστηριότητα την δούλεψα με την άλλη ομάδα και είχε να κάνει με τα μαθηματικά. Έφτιαξα ένα πάρκινγκ με εφτά θέσεις, μία για κάθε ημέρα, και αράδιασα επάνω χάρτινα αυτοκινητάκια. Το κάθε παιδί με τη σειρά του καλείται να τοποθετήσει στο κάτω μέρος τόσες μπαλίτσες πλαστελίνης όσα είναι και τα αυτοκίνητα της ημέρας για την οποία τον ρωτάω. Εαν γνωρίζει, τοποθετεί και τον ανάλογο αριθμό δίπλα.

20140919_101644   20140919_113842

Σε πρώτη φάση διαχειριστήκαμε τους αριθμούς ως το 5 (και το “0”), κυρίως για να μπορέσω να καταλάβω το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά σε οτι αφορά την καταννόηση της πληθικότητας των αριθμών.

Φυσικά, δεν ξεχάσαμε να καλέσουμε στην τάξη μας και φέτος τον Κ. Σλούρπ με τα κεκάκια του και τις εφτά κόρες της κυρίας εβδομάδας, που πολύ μας βοήθησαν πέρυσι.

Σας φιλώ;) Keep walking

1 σχόλιο: