Και μετα τους μύθους σειρά πήραν τα παραμύθια. Και φυσικά ξεκινήσαμε με τα βασικά χαρακτηριστικά τους: το καλό, το κακό και το μαγικό. Κάθε παιδί επιλέγει ένα από τα παραμύθια και ζωγραφίζει το καλό, το κακό και το μαγικό στοιχείο στο παραμύθι.
Φτιάξαμε μάλιστα και τα δικά μας μαγικά αντικείμενα και τα παιδιά διάλεξαν ποιες θα ήταν οι μαγικές ιδιότητες του καθενός.
Ζωγραφίσαμε και μαγικά Ρ (από τη λέξη ραβδί) με άσπρες κηρομπογιές τα οποία εμφανίζονταν μόνο αν τα ζωγράφιζες από πάνω με νερομπογιά!
Φυσικά, παραμύθια χωρίς κάστρα δεν γίνονται, οπότε φτιάξαμε τα καστρόπυργά μας και γίναμε πριγκίπισσες και ιππότες.
Κάναμε ακόμα την παρακάτω καστροεργασία,
γνωρίσαμε πως λειτουργούν οι καταπέλτες, προσπαθώντας να περάσουμε τα πομ πον μέσα από τα παράθυρα του τουβλένιου κάστρου μας
και στήσαμε και ένα μεγάλο κάστρο στην τάξη για να μπορούμε να μεταμφιεζόμαστε και να παίζουμε εκεί καθημερινά τα δικά μας παραμύθια.
Ακόμα, αφού ετοιμάσαμε τις μάσκες των πιο γνωστών κακών των παραμυθιών, της κακιάς μάγισσας και του λύκου,
στήσαμε ένα δικαστήριο. Τα προνήπια μεταμφιέστηκαν στη μάγισσα της Χιονάτης, της ωραίας κοιμωμένης, του λύκου από τα τρία κατσικάκια και του λύκου της Κοκκινοσκουφίτσας και τα νήπια- δικηγόροι χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες ανέλαβαν την υπεράσπισή τους ενώπιον της βασιλικής οικογένειας. Εαν έπειθαν τους βασιλείς εκείνοι θα τους ελευθέρωναν. Διαφορετικά τους φυλάκιζαν για πάντα στο κάστρο.
Παιχνίδι επιχειρηματολογίας που αναγκάζει τα παιδιά να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση του άλλου. Π.χ Ο λύκος της Κοκκινοσκουφίτσας:
- “Έφαγε την γιαγιά γιατί πεινούσε” (νήπιο-δικηγόρος)
- Και αν πεινάμε πρέπει να κάνουμε κακό στον άλλον; (ερώτηση βασιλιά)
- Μα αν δεν φάω θα πεθάνω! (νήπιο-δικηγόρος)
- … (νήπιο- βασιλιάς:)
Και την Κοκκινοσκουφίτσα γιατί την έφαγες;
- Μα δεν είχα χορτάσει! (νήπιο-δικηγόρος)
- Αυτό που έκανες δεν ήταν σωστό. (νήπιο-βασιλιας)
- Μα και εσείς σκοτώνετε τις κότες για να τις φάτε!
- … (νήπιο-βασιλιάς) Εντάξει αθώος. (αχαχαχαχαχα)
Αυτό το παιχνίδι έχει ενδιαφέρον γιατί τα παιδιά καλούνται να δικαιολογήσουν μία πράξη που είναι κακή. Γι’ αυτό και η παραπάνω ήταν η μοναδική περίπτωση που οι βασιλείς δεν έστειλαν στην φυλακή τον κακό. Τα επιχειρήματα δεν δικαιολογούσαν την αθώωση της κακής πράξης. Ένα επιχείρημα που βρήκα ενδιαφέρον και δεν το είχα σκεφτεί ήταν αυτό του λύκου από τα γουρουνάκια.
- Γιατί ήθελες να φας τα γουρουνάκια;
- Δεν ήθελα να τα φάω. ήθελα να παίξουμε αλλά δεν μου άνοιγαν την πόρτα! (αχαχαχα)
Και βέβαια την Παρασκευή καλέσαμε τον παππού Γιώργο που μας διάβασε το Κεφαλλονίτικο παραμύθι: Σαν το αλάτι το οποίο την Δευτέρα δραματοποιήσαμε.
Ζούμε μαγικές στιγμές σας λέω! Keep walking xxx
Υπέροχη δουλειά...Σ' ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκερία
Και εμείς για το feedback:)
ΔιαγραφήΠαραμυθένια ανάρτηση! λάτρεψα το κάστρο σας αλλά και το παιχνίδι επιχειρηματολογίας! κι αφού έβαλες και Κεφαλλονίτικο παραμύθι (του τόπου μου!!!!!) χίλια μπράβο Μυρτώ μου! Εξαιρετική δουλειά!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχαχαχα ευχαριστούμε!
Διαγραφή