Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Ολοήμερο: στρώσιμο τραπεζιών

         Όταν φτάνει η ώρα του μεσημεριανού τα παιδιά γνωρίζουν οτι θα πρέπει να στρωθεί το τραπέζι. Για το πώς θα στρωθούν τα τραπεζάκια υπάρχουν διάφορες λύσεις από τι οποίες έχω δοκιμάσει κάποιες τα προηγούμενα χρόνια και θα σας πω τις εντυπώσεις μου.
Τα παρακάτω αφορούν τάξεις των 20-25 παιδιών. 


1. Τραπεζομάντηλα υφασμάτινα τα οποία καλό είναι να υπάρχουν εις διπλούν. Εαν για να στρωθούν όλα τα τραπεζάκια χρειάζεστε τρία φροντίστε να έχετε έξι συνολικά. Αυτά δίνονται σε μια διαφορετική μαμά κάθε Παρασκευή και τα φέρνει πλυμένα τη Δευτέρα. Εάν για κάποιο λόγο τα ξεχάσει ή αρρωστήσει έχετε τα άλλα τρία.
Υπέρ: Τα αγοράζετε/ράβετε μια φορά, τα έχετε για πάντα, οικολογική λύση, το τραπέζι μας μένει καθαρό.
κατά: Ενδέχεται να υπάρξουν αντιρρήσεις από μαμάδες που δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία ούτε για μια φορά το χρόνο- και ξέρετε ότι δεν είμαι υπερβολική, τα έχουμε ακούσει όλα. Επίσης ένα πολύ λερωμένο τραπεζομάντηλο δεν μπορεί να μείνει βρώμικο για πέντε μέρες. Θα μυρίζει άσχημα.
Εαν δεν θέλετε να ξοδευτείτε με υφασμάτινα υπάρχουν στην αγορά, στις αποθήκες που προμηθεύουν καταστήματα, τραπεζομάντηλα που μοιάζουν με χάρτινα (δεν ξέρω ακριβώς τι υλικό είναι) αλλά πλένονται κανονικά στο πλυντήριο και σιδερώνονται. Είναι και αρκετά οικονομικά. Υπάρχουν φυσικά και τα λεγόμενα, αλέκιαστα τα οποία πλένονται και αυτά κανονικά και καθαρίζονται ευκολότερα με ένα vettex.

image


2. Πλαστικό τραπεζομάντηλο σκληρό.
υπέρ: Κρατάει για κάποια χρόνια, είναι οικολογική λύση λόγω της ανθεκτικότητας, δεν επιβαρύνετε τους γονείς. Όταν το σηκώσουμε το τραπέζι μένει καθαρό.
κατά: Θα πρέπει να το σκουπίζετε οπωσδήποτε εσείς οι ίδιες κάθε μεσημέρι για να εξασφαλίσετε σωστή υγιεινή. Μερικές φορές εάν έχετε πολλά τραπεζάκια είναι χρονοβόρο. Και ο χρόνος δεν υπάρχει σε τάξεις με πολλά παιδιά.

                                          new tablecloths 009


3. Τραπεζομάντηλα μιας χρήσης.
υπέρ: είναι ελαφριά και μπορούν εύκολα τα παιδιά να τα στρώσουν και μετά να τα πετάξουν κάνοντάς τα ένα κουβαράκι. Δεν επιβαρύνονται οι γονείς. Είναι πολύ γρήγορη διαδικασία.
κατά: αντιοικολογικό, αποτελεί ένα επιπλέον έξοδο για το σχολείο (200τμχ=15 ευρώ περίπου/ κρατάνε για κανένα τρίμηνο), είναι τόσο ελαφριά που τα παιδιά τα τραβάνε εύκολα με αποτέλεσμα να λερώνονται τα τραπέζια πιο συχνά από όσο θα περιμένατε.

                                   image


4. Πλαστικά σουπλά
Αυτό είναι κάτι που θα το δοκιμάσω φέτος γιατί θέλω να δω πώς θα λειτουργήσει. Το κάθε παιδί θα φέρει το δικό του σουπλά από το σπίτι (θα τα κρατάμε στην κουζίνα σε συγκεκριμένο σημείο όλο το χρόνο) το οποίο θα μάθει να βάζει στο τραπέζι την ώρα που πρέπει. Όταν τελειώσει το φαγητό θα αδειάζει τα ψίχουλα στο καλάθι, θα το σκουπίζει με το “ σφουγγαράκι των σουπλά”;) και πίσω στη θέση του.
Θα σας πω τα αποτελέσματα μετά το πρώτο τρίμηνο.
                                   
                                               image

Ότι τραπεζομάντηλο και να βάλετε πάντως μάθετε στα παιδιά να στολίζουν το τραπέζι με 2-3 γυάλες/κανάτες με λουλούδια (ψεύτικα έχω εγώ).
                                                              image

Όταν πρωτοδιορίστηκα και μου το είπε η σύμβουλος έλεγα από μέσα μου “ ναι, τα λουλούδια μας μαράνανε”. Όμως, είναι κάτι τόσο απλό και παίζει ρόλο και στην αισθητική που αναπτύσσουν τα παιδιά αλλά και στη διαδικασία του φαγητού. Τα βάζει σε μια ιεροτελεστία και διαμορφώνει τη συμπεριφορά τους στο τραπέζι. Ευγένεια, χαμηλή φωνή όταν συζητάμε και καλή μας όρεξη!

Εάν έχετε άλλες ιδέες θα χαρώ να τις ακούσω. Μέχρι τότε Keep walking xxx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου