Η Μεσογειακή διατροφή μαθαίνει στα παιδιά οτι μπορούν να φάνε τα πάντα αλλά με μέτρο. Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, λοιπόν. Η συχνότητα με την οποία τρώμε μία τροφή σε συνδυασμό με την ποσότητα είναι που δημιουργούν τα προβλήματα. Άλλωστε οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν:
Ο παραπάνω πίνακας, τον οποίο εγώ έφτιαξα σε μεγάλο μέγεθος και τα τρόφιμα τα έκανα μετακινούμενα ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα ξεκολλάνε και να τα ξανακολλάνε, είναι ενδεικτικός σε σχέση με το τί πρέπει να τρώμε και πόσο συχνά. Φυσικά υπάρχουν και άλλες πυραμίδες διατροφής, εκτός από την Μεσογειακή οι οποίες δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα παρά μόνο σε σχέση με το ελαιόλαδο το οποίο και τοποθετούν στην κορυφή (ελάχιστη κατανάλωση). Οι μεσογειακοί λαοί, όμως, γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στον οργανισμό γι’ αυτό και στο διαιτολόγιό μας έχει ξεχωριστή θέση. Η χώρα μας έχει, άλλωστε, το προνόμιο να παράγει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο.
Συζητάμε την πυραμίδα με τα παιδιά και τους δείχνουμε την παρακάτω παρουσίαση που έφτιαξα σχετικά με την ποσότητα που θα πρέπει να περιέχει το πιάτο μας από την κάθε ομάδα τροφίμων (κλικ στην εικόνα).
Μπορείτε ακόμα να ετοιμάσετε το πιάτο για το πρωϊνό ή μεσημεριανό σας παίζοντας το παρακάτω παιχνίδι (κλικ στην εικόνα).
Στη συνέχεια, τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν με κολάζ και τη δική τους πυραμίδα.
ή να διαχωρίσουν τα προϊόντα ζωϊκής και φυτικής προέλευσης.
Δείτε επίσης τα παρακάτω βίντεο:
Keep walking xxx
Χρησιμες πληροφορίες!
ΑπάντησηΔιαγραφή