Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Υγιεινή διατροφή και ετικέτες τροφίμων

          Σήμερα συνεχίσαμε να μιλάμε για την σωστή και υγιεινή διατροφή με την ερώτηση: “Τελικά πόσο πρέπει να τρώμε από το κάθε τρόφιμο για να είμαστε υγιείς";” Είπα στα παιδιά οτι ένας αρχαίος σοφός, ο Κλεόβουλος μας είπε κάτι το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει στο να θυμόμαστε να τρώμε πάντα σωστά:

metron ariston

Όμως πώς θα ξέρουμε πιο είναι το μέτρο; Την απάντηση τη βρίσκουμε στη φράση:

ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΣΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΣ, ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΑΝ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΑ ΖΗΤΙΑΝΟΣ.

ewt

 

Δώσαμε έμφαση ακόμα στα υγρά. Νερό, γάλα, φρέσκοι χυμοί σε αντίθεση με αναψυκτικά και συσκευασμένοι χυμοί εμπορίου.

Για να καταννοήσουν τα παιδιά το ποσό μπορεί να τους βλάψουν τα αναψυκτικά, κάνουμε το εξής πείραμα:

Τοποθετούμε σε ένα γυάλινο δοχείο δυο κέρματα και το γεμίζουμε με αναψυκτικό. Το αφήνουμε για μια μέρα ενώ τα παιδιά κάνουν υποθέσεις για το τι θα συμβεί. “θα λιώσουν, θα μαυρίσουν, θα μείνουν τα ιδία” ήταν μερικές από τις απαντήσεις των παιδιών.

                 P2090154  P2090156

 

Πως ξέρουμε, όμως, ότι ένα τρόφιμο είναι καλό για την υγεία μας; Πως το καταλαβαίνουμε; Οι ετικέτες που βρίσκονται πάνω στις συσκευασίες των τροφίμων μπορούν να μας δώσουν αρκετές πληροφορίες γι αυτό. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να τις διαβάζουμε προσεκτικά πριν αγοράσουμε κάτι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ    trfhd

 

Τα παιδιά παρότι δεν ξέρουν να διαβάζουν ακόμα κατάφεραν να βρουν πολλές από τις πληροφορίες που έγραφε η ετικέτα των προϊόντων που τους έδωσα.

Untitled  

 

Τέλος, όλες αυτές τις μέρες φτιάχναμε και ένα σούπλα, το όποιο τελειώσαμε σήμερα. Πάνω σε χαρτιά Α3 κολλήσαμε τις τροφές που μας αρέσει να τρώμε και αυτές που είναι καλό ή πρέπει να τρώμε.

 

       Image3  Image5        P2090161

 

Keep walking :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου